IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

what is linux?

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

1 what is linux? on 3/30/2009, 12:30 am

mrs.diaz

avatar
linux tu cmner erk??
ada cd linux tapi tak thu aper kgunaanya...leh tolong explain tak?

2 Re: what is linux? on 3/31/2009, 12:54 pm

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
mrs.diaz wrote:linux tu cmner erk??
ada cd linux tapi tak thu aper kgunaanya...leh tolong explain tak?
Linux tu operating system..
Yg biasa kita denga psal OS ni ialah Windows. OS Windows byk jenis, XP, Vista, dsb.
Linux ni OS jenis lain, ade uBuntu, GoogleOS.
de jugak OS lain sperti Macintosh.


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

3 Re: what is linux? on 3/31/2009, 8:26 pm

mrs.diaz

avatar
cmner nk guna????
bleh ker kita install dalm laptop?

4 Re: what is linux? on 4/4/2009, 10:32 pm

nottietouille

avatar
mrs.diaz wrote:cmner nk guna????
bleh ker kita install dalm laptop?


xyah la install..
kalo instal bermakna ko tuka windows ko la tu...
dari windows ke linux

5 Re: what is linux? on 4/6/2009, 8:36 pm

mrs.diaz

avatar
linux tu macam tukar window la ni..kalau pakai linux kita bolh guna pgram macam biasa ker???

6 Re: what is linux? on 4/6/2009, 10:33 pm

nottietouille

avatar
ntah la...
aku x bese mne sal linux ke machintosh ke...
x penah gna pom..
kalo window ok la..

sape2 tau try jwb ni!!!

7 wuyooooo.... on 4/6/2009, 11:52 pm

caPiq

avatar
spe ad linux??
aku nk rrr...
da lme xtry..
dkat 2taun..hu3

8 Re: what is linux? on 4/9/2009, 12:47 pm

LaNvALdEaR

avatar
nk jgk...
nk ubuntu...

9 Re: what is linux? on 4/10/2009, 12:47 pm

@rtikus

avatar
linux
Linux (commonly pronounced IPA: / in English; variants exist) is a generic term referring to Unix-like computer operating systems based on the Linux kernel. Their development is one of the most prominent examples of free and open source software collaboration; typically all the underlying source code can be used, freely modified, and redistributed by anyone under the terms of the GNU GPL and other free licenses.
Linux is predominantly known for its use in servers, although it is installed on a wide variety of computer hardware, ranging from embedded devices and mobile phones to supercomputers Linux distributions, installed on both desktop and laptop computers, have become increasingly commonplace in recent years, owing largely to the popular Ubuntu distribution and to the emergence of netbooks.
The name "Linux" comes from the Linux kernel, originally written in 1991 by Linus Torvalds. The rest of the system, including utilities and libraries, usually comes from the GNU operating system announced in 1983 by Richard Stallman. The GNU contribution is the basis for the alternative name GNU/Linux

Programming on Linux
Most Linux distributions support dozens of programming languages. The most common collection of utilities for building both Linux applications and operating system programs is found within the GNU toolchain, which includes the GNU Compiler Collection (GCC) and the GNU build system. Amongst others, GCC provides compilers for Ada, C, C++, Java, and Fortran. The Linux kernel itself is written to be compiled with GCC. Proprietary compilers for Linux include the Intel C++ Compiler and IBM XL C/C++ Compiler.
Most distributions also include support for Perl, Ruby, Python and other dynamic languages. Examples of languages that are less common, but still supported, are C# via the Mono project, sponsored by Novell, and Scheme. A number of Java Virtual Machines and development kits run on Linux, including the original Sun Microsystems JVM (HotSpot), and IBM's J2SE RE, as well as many open-source projects like Kaffe.
The two main frameworks for developing graphical applications are those of GNOME and KDE. These projects are based on the GTK+ and Qt widget toolkits, respectively, which can also be used independently of the larger framework. Both support a wide variety of languages. There are a number of Integrated development environments available including Anjuta, Code::Blocks, Eclipse, KDevelop, Lazarus, MonoDevelop, NetBeans, and Omnis Studio while the long-established editors Vim and Emacs remain popular.

Uses
As well as those designed for general purpose use on desktops and servers, distributions may be specialized for different purposes including: computer architecture support, embedded systems, stability, security, localization to a specific region or language, targeting of specific user groups, support for real-time applications, or commitment to a given desktop environment. Furthermore, some distributions deliberately include only free software. Currently, over three hundred distributions are actively developed, with about a dozen distributions being most popular for general-purpose use.
Linux is a widely ported operating system kernel. The Linux kernel runs on the most diverse range of computer architectures: in the hand-held ARM-based iPAQ and the mainframe IBM System z9, in devices ranging from mobile phones to supercomputers. Specialized distributions exist for less mainstream architectures. The ELKS kernel fork can run on Intel 8086 or Intel 80286 16-bit microprocessors, while the Clinux kernel fork may run on systems without a memory management unit. The kernel also runs on architectures that were only ever intended to use a manufacturer-created operating system, such as Macintosh computers (with both PowerPC and Intel processors), PDAs, video game consoles, portable music players, and mobile phones.

10 ayuh tingkatkan pengaruh linux... on 4/11/2009, 5:05 am

andy_momang

avatar
okeh...mule2 psal linux aku nak ccite psal kelajuan os ni..x mcm window, linux ni dye kurang user interface(icon-icon or sbagainya)..so pc or laptop korang akn jadi laju gile..even ram korang 512 pon rse cm pkai 1gig je..laju ah..

then, linux brang2 dye smua free..xmcm window klau nk instal pape je nk kne ade key la, itu la...leceh..linux ni da sdiakan complete program yg bleh install kt pc korang...cme kne smbung internet pastu download n bleh pkai mcm biase..senang kn..

3..ble ko pkai linux, scre otomatiknye pc korang akan kebal dr sebarang ancaman virus durjana..e.g: korang cucuk pendrive pastu bkak folder pndrive korang dan korang akan dpat lihat virus yg ade dlam pndrive tu terpampang kt situ..so dgn snang hatinye korang bleh delete jer....selamat pc korang..

4..linux jimat space dlm harddisk korang..scare overallnya xlbih dr 6gig dgunakan utk install os ni..so dlam pendrive pon ble msuk tau..window bape? 15gig pon xckup lg..ceh..

5..tp ble korang gne linux, otomatik korang akn jelez dgn kawan2 korang yg syok2 maen game couter strike..nape? psal ble gne os linux, mke game utk window xbleh install...tp jgn susah hati..linux dah wat satu prgram utk setelkn msalah ni..klau nk tau..contact aku kt sini..

linux yg aku pkai skang ni ialah ubuntu..tp die ade bnyak lg mcm, redhat n mcm2 lg..
ubuntu ni versi linux yg dorang kuarkan utk blawan dgn window vista...

korang nk cd dye yang ori pon snang je..
msuk laman web dye pastu bleh oder dgn internet...
yang pnting free...
okeh...
pape hal..cari aku..
yok kte sme2 hidupkan komuniti linux!!!!!

11 Re: what is linux? on 4/11/2009, 7:15 am

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
mrs.diaz wrote:cmner nk guna????
bleh ker kita install dalm laptop?
Nk install bole jer. Maksudnye tu kne format la laptop tu, tuka operating system.


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

12 Re: what is linux? on 4/11/2009, 7:51 am

LaNvALdEaR

avatar
ape lmn web nye?
nk try bukak..

13 laman web nak oder cd ubuntu free on 4/11/2009, 2:15 pm

andy_momang

avatar
gi kt yahoo pastu taip je ubuntu..
nnt kuar hit bnyak2 pastu select reg launchpad...

14 Re: what is linux? on 4/11/2009, 9:30 pm

G-kin

avatar
Kalau untuk ubuntu, pihak developer menawarkan CD Ubuntu percuma dengan penghantaran percuma ke perti surat rumah korang, tapi tempoh penghantaran agak lama, iaitu 10 minggu. Korang boleh try dulu wat tempahan kat website ni: https://shipit.ubuntu.com/

15 Re: what is linux? on 4/12/2009, 2:42 am

zer0nymous

avatar
null



Last edited by zer0nymous on 8/31/2009, 1:46 am; edited 1 time in total

16 Re: what is linux? on 4/12/2009, 3:16 am

andy_momang

avatar
zer0nymous wrote:cmne aq nk contact ko?aq nk knal jgak Linux

HAHA...demo dok kenal kawe ko?
poor u..hahahaha...

aku tau ar bilik kte laen2...
jange wat dok knal gitu..
ha2

17 Re: what is linux? on 4/12/2009, 3:28 am

zer0nymous

avatar
null



Last edited by zer0nymous on 8/31/2009, 1:46 am; edited 1 time in total

18 Re: what is linux? on 4/12/2009, 10:38 pm

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
G-kin wrote:Kalau untuk ubuntu, pihak developer menawarkan CD Ubuntu percuma dengan penghantaran percuma ke perti surat rumah korang, tapi tempoh penghantaran agak lama, iaitu 10 minggu. Korang boleh try dulu wat tempahan kat website ni: https://shipit.ubuntu.com/
Lamanya.. Saya order dalam 2 miggu jer smapi rmh. Tapi x ingt la dari website mne. Yg ni ke ntah, bende free. Main order je, x tgk kiri kanan. Hehehe..


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

19 Re: what is linux? on 4/12/2009, 11:17 pm

G-kin

avatar
Crystal wrote:
G-kin wrote:Kalau untuk ubuntu, pihak developer menawarkan CD Ubuntu percuma dengan penghantaran percuma ke perti surat rumah korang, tapi tempoh penghantaran agak lama, iaitu 10 minggu. Korang boleh try dulu wat tempahan kat website ni: https://shipit.ubuntu.com/
Lamanya.. Saya order dalam 2 miggu jer smapi rmh. Tapi x ingt la dari website mne. Yg ni ke ntah, bende free. Main order je, x tgk kiri kanan. Hehehe..

Sebab aku pernah order la.... mmg sampai rumah punya.
Isk rugi aku tak order cd Ubuntu banyak2. Aku hari tu order sekeping je.

20 Re: what is linux? on 4/13/2009, 12:29 am

LaNvALdEaR

avatar
k..thnkx eh

21 Re: what is linux? on 4/14/2009, 3:56 am

zer0nymous

avatar
null



Last edited by zer0nymous on 8/31/2009, 1:47 am; edited 1 time in total

22 mmg btol la kejap je smpai.. on 4/14/2009, 11:49 pm

andy_momang

avatar
2minggu je..xda lme smpai 8 mggu..

tu msti postman xjmpe alamat umah tu

23 Re: what is linux? on 4/15/2009, 3:30 am

G-kin

avatar
andy_momang wrote:2minggu je..xda lme smpai 8 mggu..

tu msti postman xjmpe alamat umah tu

pasal bungkusan cd aku tu rupa-rupanya pernah kena tahan dengan kastam, setelah aku meneliti satu cop asing kat atas sampul bungkusan aku tu,

24 Re: what is linux? on 4/15/2009, 3:54 am

zer0nymous

avatar
null



Last edited by zer0nymous on 8/31/2009, 1:47 am; edited 1 time in total

25 Re: what is linux? on 4/15/2009, 1:43 pm

zer0nymous

avatar
null



Last edited by zer0nymous on 8/31/2009, 1:47 am; edited 1 time in total

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum