IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

Problem solve - Limited or no connectivity

Go to page : 1, 2  Next

Go down  Message [Page 1 of 2]

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
Assalamualaikum wbt kepada semua warga forumer skalian.

Korang semua mesti pernah pegi online kat terminal kan? Samaada online kat terminal A ataupun terminal B, kira gi online la tu. Huhua..
Masalahnya kat sini, pernah tak korang mengalami, dimana line wireless korang tulis camni "Limited or no connectivity"? Camne korang rase? Mesti bengang giler kan? Rase nak campak je laptop, tapi disebabkan faktor harga laptop tu yang menyebabkan korang x jadi campak. Hik3..

Coz aku penah mengalami camni. Ade penah satu hari tu, sume org yang tgh online kat terminal tepaksa balik, coz xleh nk connect ke internet sbb ade tulis "Limited or no connectivity" kat wireless icon kat tray. Tgk muka sume, bengang2 jer.. Huhu.. Yela, tgh duk syok main frenster, myspace, chatting dgn awek/balak, tibe2 putus talian tenet. Ade jugak yang penat2 dtg dari kolej yang jauh (girls; DO & THO), sampai2 kat terminal xleh connect to the internet. Huhu.. "Wat penat je dtg! Duk blk study lagi best!"

Masalah masalah.. Sume masalah mesti ade penyelesaiannya. Mungkin sape2 yang dah expert bab-bab internet tu dah mmg tau dah kan camne nak solve problem ni. Tapi bagi aku "budak baru blajar" ni, mesti la teruja bila dapat tau penyelesainya. Sebab mmg aku x jupa lagi the person yang solve problem ni. Maybe ade, cuma aku tak nampak (aku budak baru blajar, klu salah tolong tunjukkan). To be continue...


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
OK, konsepnya begini. Apabila terjadinya kes "Limited or no connectivity" ni, wireless adapter korang x dpt search IP address secara automatik (sbb knp, x perlu bagitau kot). Jalan pernyelesaiannya, dengan memasukkan IP address secara manual. Caranya, nanti aku terangkan.
Mane korang nk carik IP address ni? Kat tong sampah kat terminal? Mmg xde. Kat sigai pun xde jual. So korang kena la salin sendiri. Mne nk dpt? Melalui laptop korang la ye.
1st step, pastikan korang mmg boleh connect internet seperti biasa (kat terminal tau). Salin IP address. IP address yang korang salin tu lah korang akan gunakan di waktu terjadinya kes "Limited or no connectivity" masa akan datang nanti. Simpan baik2. Peringatan: 1 IP address tak boleh share lebih dari satu laptop dalam satu masa (ada paham?), nanti akan terjadinya IP address conflict. Camne nk tgk IP address dan kat mana nk masukkan secara manual IP address ni? Jap lagi aku bagitau.


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
Baca dengan teliti step by step di bawah:


Click "Support"!



Click "Details"!
Salin:
- IP address
- subnet mask,
- default gateway

- dan kedua-dua DNS server.




Apabila terjadinya "Limited or no connectivity" tu;
Untuk korang masukkan IP address yang korang salin tu, masukkan kat sini. berikut caranya:


1. Click "Properties"
2. Click skali pada "Internet Protocol (TCP/IP)".
3. Click "Properties" di bawahnya.



Isikan semua maklumat itu di Window ini.
Pastu close sumernye. Tunggu beberapa saat. And then...Connected!



Last edited by Crystal on 3/21/2009, 9:45 pm; edited 1 time in total


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
Untuk maklumat lanjut atau x paham, boleh tgglkan msg korang kat sini, atau boleh contact trus kat aku (PM).

Jgn lah mengata aku ni ketinggalan, ataupun kate “bende2 kecik ni sume org tau” kat aku, whatever. Maybe ade yang lebih expert bab-bab camni. Aku just nak share je ape yang aku tahu, ramai lagi yang xtau kat luar sana, dan walaupun aku pun baru tau and ade jugak yang aku xtau pape. Terima kasih kerana sudi membaca luahan hati aku. Aku pun malu gak sebenarnya nak bgtau bende ni. Huhu.. Sambil aku buat ni sambil tu aku bercerita. Selamat mencuba..

*Definisi: Terminal (Terminal A & B), Library, Bangunan Pentadbiran; Sume tmpat ni line internet wireless yang sama jer. So, boleh guna kat ketiga-tiga tempat ni.

Information is Shareable


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
waaaa..
caiyok2!!
cik crys jd lctrur jap

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
nottietouille wrote:waaaa..
caiyok2!!
cik crys jd lctrur jap
Sya mmg lecturer.. Lecturer IS. Walala.. Razz


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
byk la lcturer

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
nottietouille wrote:byk la lcturer
Mmg byk jugak lecturer kat UiTM ni, x sume kenal.. Huhu lol!


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
nanti kite wt ari bersama lecturer kasi sume knl

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
Anyway.. Sape2 yang x faham, contact me.. Hehe.. cheers



Last edited by Crystal on 3/21/2009, 12:34 pm; edited 1 time in total


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

sitoplasmat

avatar
good tutorial...hehe..

nottietouille

avatar
crys, cmne nk lajukn lagi line yang slow sler???

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
nottietouille wrote:crys, cmne nk lajukn lagi line yang slow sler???
Tu mcm xleh wat pape jer.. Kter pun xtau. Tu di luar kuasa kita. Hahaha.. Bergantung kpd provider.


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
ok

HambaAllah

avatar
i think try lain hari pun blh gak. xyah nk susah buat bnda 2 sume...huhuhu

nottietouille

avatar
HambaAllah wrote:i think try lain hari pun blh gak. xyah nk susah buat bnda 2 sume...huhuhu

cane kalo ko btol2 nk gne tenet tyme tu???
contohnye skng kul 11.45 p.m
kul 12.00 a.m da xpired cos registration
sume cc da close
kne gne wayerles cpt2 gk kn

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
HambaAllah wrote:i think try lain hari pun blh gak. xyah nk susah buat bnda 2 sume...huhuhu
Xnk guna udah.. X susahkan hidup aku, InsyaAllah boleh...


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
org da bg ilmu tu trima je la

LaNz89

avatar
da limited
nk wat mcm mn...
pki la bda laen...

pUtErA_aStAnAiDaMaN

avatar
nottietouille wrote:
HambaAllah wrote:i think try lain hari pun blh gak. xyah nk susah buat bnda 2 sume...huhuhu

cane kalo ko btol2 nk gne tenet tyme tu???
contohnye skng kul 11.45 p.m
kul 12.00 a.m da xpired cos registration
sume cc da close
kne gne wayerles cpt2 gk kn

ko pkai lerr broadband celcom skang nih ader yang prepaid............... laju gak rrrrrrrrr

nottietouille

avatar
pUtErA_aStAnAiDaMaN wrote:
nottietouille wrote:
HambaAllah wrote:i think try lain hari pun blh gak. xyah nk susah buat bnda 2 sume...huhuhu

cane kalo ko btol2 nk gne tenet tyme tu???
contohnye skng kul 11.45 p.m
kul 12.00 a.m da xpired cos registration
sume cc da close
kne gne wayerles cpt2 gk kn

ko pkai lerr broadband celcom skang nih ader yang prepaid............... laju gak rrrrrrrrr


kalo yg ada....
kalo yg xde???

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
bersyukurlah dengan apa yang ada.....


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

pUtErA_aStAnAiDaMaN

avatar
nottietouille wrote:
pUtErA_aStAnAiDaMaN wrote:
nottietouille wrote:
HambaAllah wrote:i think try lain hari pun blh gak. xyah nk susah buat bnda 2 sume...huhuhu

cane kalo ko btol2 nk gne tenet tyme tu???
contohnye skng kul 11.45 p.m
kul 12.00 a.m da xpired cos registration
sume cc da close
kne gne wayerles cpt2 gk kn

ko pkai lerr broadband celcom skang nih ader yang prepaid............... laju gak rrrrrrrrr


kalo yg ada....
kalo yg xde???


kalu y xder g lerr cc. laju aper kat cc.huhuhu

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
Pegi IMC.. Bole IMC dpt dana belih utk upgrade services. Haha


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

G-kin

avatar
pUtErA_aStAnAiDaMaN wrote:
nottietouille wrote:
HambaAllah wrote:i think try lain hari pun blh gak. xyah nk susah buat bnda 2 sume...huhuhu

cane kalo ko btol2 nk gne tenet tyme tu???
contohnye skng kul 11.45 p.m
kul 12.00 a.m da xpired cos registration
sume cc da close
kne gne wayerles cpt2 gk kn

ko pkai lerr broadband celcom skang nih ader yang prepaid............... laju gak rrrrrrrrr

tp kena ada 3G modem/handphone... huhuhuhu

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum