IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

3G Broadband

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 3G Broadband on 8/19/2009, 12:27 pm

G-kin

avatar
Kalau korang ni
  • Selalu sangat pakai internet (boleh dikatakan tiap-tiap hari)
  • Selalu komplen wi-fi IMC slow la
  • Takleh nak download la,
  • Takleh tengok certain website (mcm youtube)
  • Itu takleh
  • Ini takleh


Ok, cukup, jangan mengada-ngada lagi. Dalam topik ni saya nak bagitau sikit alternatif kepada korang untuk akses internet (selain daripada wi-fi dan pergi cybercafe), tak lain tak bukan, iaitu 3G broadband.

Sekarang ni ada 3 provider 3G broadband kat Malaysia ni:
1. Celcom Broaband
-Pakej Basic, berkelajuan 384kbps, RM68/sebulan (sekarang ada pakej student cuma RM50/sebulan)
-Pakej Advance berkelajuan, 3.6Mps, RM98/sebulan (+ Voice & SMS Plan)
-Pakej Broadband Prepaid, berkelajuan 384kbps, RM6 untuk 24 jam dan RM20 untuk 7 hari.

Kelebihan: Takde tempoh kontrak, boleh berhenti bila-bila masa.
Kelemahan: Semua pakej volume quota cuma 5GB sebulan, kalau lebih daripada tu speed korang akan di-throttle.

Maklumat lanjut: http://www.celcom.com.my/broadband

2. Maxis Broadband
-Device Package (RM58-1.5GB Volume Quota, RM78-3GB, RM98-6GB, RM168-12GB, modem disediakan semasa pendaftaran, dan modem bayar secara berasingan)
-No Device Package (RM58-2GB Volume Quota, bagi mereka yg dah ada modem)

Nota: Harga diatas ialah harga promosi PC-Fair. Sila check website untuk harga sebenar)

Kelebihan: Kelajuan semua pakej berkemungkinan 3.6Mps (correct me if i'm wrong).
Kelemahan: Bayaran pengaktifan RM100 bagi Device Package dan RM78 bagi No Device Package, dan kalau lebih volume quota, speed akan di-throttle.

Maklumat lanjut: http://maxis.com.my/broadband

3.Digi Broadband
-Pakej Discover - RM58, speed 700kbps, volume quota 3GB, Caj tambahan RM0.15/10MB
-Pakej Explore - RM108, speed 700kbps, volume quota 10GB, Caj tambahan RM0.05/10MB
-Pakej Extreme -RM188, speed 2Mbps, volume quota MAXIMUM

Kelebihan - Modem percuma kepada pelajar yang memohon
Kelemahan - Kalau lebih volume quota speed, Digi belum throttle lagi speed korang. Anda akan dikenakan EXTRA CHARGE berdasarkan caj diatas bagi pakej2 tertentu, dan speed korang hanya akan di-throttle sekiranya dicaj lebih RM138 (kecuali pakej Extreme), dan setakat ni 3G belum ada lagi kat Kelantan, cuma EDGE sahaja, dan kat kampus ni hanya liputan GPRS sahaja.

Maklumat lanjut: http://www.digi.com.my/broadband/

P/S:
-So kalau korang berminat nak dapatkan broaband dengan speed yang berpatutan korang boleh pilih dan nilai mana2 yg korang suka
-Aku tulis artikel atas ni bukannya aku nak jual broadband pun. Sekadar menyampaikan maklumat sahaja.
-Inb4 "cool story bro" @ tl;dr.

2 Re: 3G Broadband on 8/19/2009, 12:42 pm

CrysJr

avatar
Moderator
Moderator
c0ol.. Cool

3 Re: 3G Broadband on 8/19/2009, 8:34 pm

The 9th


G-kin wrote:Kalau korang ni
  • Selalu sangat pakai internet (boleh dikatakan tiap-tiap hari)
  • Selalu komplen wi-fi IMC slow la
  • Takleh nak download la,
  • Takleh tengok certain website (mcm youtube)
  • Itu takleh
  • Ini takleh


Ok, cukup, jangan mengada-ngada lagi. Dalam topik ni saya nak bagitau sikit alternatif kepada korang untuk akses internet (selain daripada wi-fi dan pergi cybercafe), tak lain tak bukan, iaitu 3G broadband.

Sekarang ni ada 3 provider 3G broadband kat Malaysia ni:
1. Celcom Broaband
-Pakej Basic, berkelajuan 384kbps, RM68/sebulan (sekarang ada pakej student cuma RM50/sebulan)
-Pakej Advance berkelajuan, 3.6Mps, RM98/sebulan (+ Voice & SMS Plan)
-Pakej Broadband Prepaid, berkelajuan 384kbps, RM6 untuk 24 jam dan RM20 untuk 7 hari.

Kelebihan: Takde tempoh kontrak, boleh berhenti bila-bila masa.
Kelemahan: Semua pakej volume quota cuma 5GB sebulan, kalau lebih daripada tu speed korang akan di-throttle.

Maklumat lanjut: http://www.celcom.com.my/broadband

2. Maxis Broadband
-Device Package (RM58-1.5GB Volume Quota, RM78-3GB, RM98-6GB, RM168-12GB, modem disediakan semasa pendaftaran, dan modem bayar secara berasingan)
-No Device Package (RM58-2GB Volume Quota, bagi mereka yg dah ada modem)

Nota: Harga diatas ialah harga promosi PC-Fair. Sila check website untuk harga sebenar)

Kelebihan: Kelajuan semua pakej berkemungkinan 3.6Mps (correct me if i'm wrong).
Kelemahan: Bayaran pengaktifan RM100 bagi Device Package dan RM78 bagi No Device Package, dan kalau lebih volume quota, speed akan di-throttle.

Maklumat lanjut: http://maxis.com.my/broadband

3.Digi Broadband
-Pakej Discover - RM58, speed 700kbps, volume quota 3GB, Caj tambahan RM0.15/10MB
-Pakej Explore - RM108, speed 700kbps, volume quota 10GB, Caj tambahan RM0.05/10MB
-Pakej Extreme -RM188, speed 2Mbps, volume quota MAXIMUM

Kelebihan - Modem percuma kepada pelajar yang memohon
Kelemahan - Kalau lebih volume quota speed, Digi belum throttle lagi speed korang. Anda akan dikenakan EXTRA CHARGE berdasarkan caj diatas bagi pakej2 tertentu, dan speed korang hanya akan di-throttle sekiranya dicaj lebih RM138 (kecuali pakej Extreme), dan setakat ni 3G belum ada lagi kat Kelantan, cuma EDGE sahaja, dan kat kampus ni hanya liputan GPRS sahaja.

Maklumat lanjut: http://www.digi.com.my/broadband/

P/S:
-So kalau korang berminat nak dapatkan broaband dengan speed yang berpatutan korang boleh pilih dan nilai mana2 yg korang suka
-Aku tulis artikel atas ni bukannya aku nak jual broadband pun. Sekadar menyampaikan maklumat sahaja.
-Inb4 "cool story bro" @ tl;dr.
tl;dr lol

wireless broadband internet memang bes bro tapi modem die mahal la

4 Re: 3G Broadband on 8/19/2009, 9:14 pm

diey0sa


null



Last edited by diey0sa on 8/22/2009, 1:27 am; edited 1 time in total

5 Re: 3G Broadband on 8/19/2009, 9:50 pm

G-kin

avatar
The 9th wrote:
tl;dr lol

wireless broadband internet memang bes bro tapi modem die mahal la

NO U
Modem rasanya tak sampai RM200 pun...


diey0sa wrote:mcm mane ngan line kat UITM ni??line celcom ok jer..yg maxis 2 sy blom cuba/tahu lagi..ade maxis 3g ke kat UITM kita ni??
sy mmg xtau apa2 psal broadband..

kpd sape2 yg gne maxis broadband,sila bg komen anda k,..

tengok kat diaorang punya coverage map, area machang cuma ada EDGE je. HSDPA takde lagi.

6 Re: 3G Broadband on 8/19/2009, 11:03 pm

diey0sa


null



Last edited by diey0sa on 8/22/2009, 1:33 am; edited 1 time in total

7 Re: 3G Broadband on 8/20/2009, 1:05 am

The 9th


G-kin wrote:Modem rasanya tak sampai RM200 pun...
ye ke? tapi range harga dia tetap RM 100 ke atas kan? bagi student cam aku ni, mahal la tu bro Very Happy

G-kin wrote:NO U
that phailed Laughing

8 Re: 3G Broadband on 8/22/2009, 2:59 pm

kek.cawey

avatar
ak bli 3G brodben cme rm100 je=rm50/per month..
ok la..
bley tahan...
kdg2 laju..
kdg2 x...
Very Happy

9 Re: 3G Broadband on 8/22/2009, 9:31 pm

G-kin

avatar
kek.cawey wrote:ak bli 3G brodben cme rm100 je=rm50/per month..
ok la..
bley tahan...
kdg2 laju..
kdg2 x...
Very Happy

Dan kadang2 putus. Biasanya time malam2 antara pukul 9pm-1am.

10 Re: 3G Broadband on 8/28/2009, 4:48 pm

kek.cawey

avatar
G-kin wrote:
kek.cawey wrote:ak bli 3G brodben cme rm100 je=rm50/per month..
ok la..
bley tahan...
kdg2 laju..
kdg2 x...
Very Happy

Dan kadang2 putus. Biasanya time malam2 antara pukul 9pm-1am.
hahahaha..
tol tu...
ngokngek gk la brodben tu.. scratch

11 Re: 3G Broadband on 8/30/2009, 8:15 pm

dbs_gurlz

avatar
kek.cawey wrote:
G-kin wrote:
kek.cawey wrote:ak bli 3G brodben cme rm100 je=rm50/per month..
ok la..
bley tahan...
kdg2 laju..
kdg2 x...
Very Happy

Dan kadang2 putus. Biasanya time malam2 antara pukul 9pm-1am.
hahahaha..
tol tu...
ngokngek gk la brodben tu.. scratch

betol2...
walaupun aku dok tingkat 4..
coverage x clear..
huhu..

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum