IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

CMS (Content Management System ) Session ( Joomla! , Mambo, Perl, Mojo Portal,

Go down  Message [Page 1 of 1]

jenab89

avatar
Slm, disini saya buka forum untuk bincang mengenai Content Management System. Sekiranya ada antara anda yang tahu/berminat/tengah mencuba dengan CMS ini, bolehlah berkongsi segala Pengalaman/Permasalahan/Informasi disini. TQ What a Face

diey0sa


jenab89 wrote:Slm, disini saya buka forum untuk bincang mengenai Content Management System. Sekiranya ada antara anda yang tahu/berminat/tengah mencuba dengan CMS ini, bolehlah berkongsi segala Pengalaman/Permasalahan/Informasi disini. TQ What a Face

sy cme berminat & xder ilmu lgsg psal 2..nk join bleh?

jenab89

avatar
Leh je, rasanya ramai forumers kt sni expert pasal menda nie.....

Yg bestnye, ia FREE!! dan xperlu tau knowledge advance psl HTML...

diey0sa


jenab89 wrote:Leh je, rasanya ramai forumers kt sni expert pasal menda nie.....

Yg bestnye, ia FREE!! dan xperlu tau knowledge advance psl HTML...

bleh gtau ngan detail ape itu CMS?

jenab89

avatar
diey0sa wrote:
jenab89 wrote:Leh je, rasanya ramai forumers kt sni expert pasal menda nie.....

Yg bestnye, ia FREE!! dan xperlu tau knowledge advance psl HTML...

bleh gtau ngan detail ape itu CMS?

Nk jelaskan pun panjang gak, tp dgn simplenya, ia cam 1 mutilpseudosoftware, yg integrated dgn laman web, yang agak berguna untuk mengubah "content" laman web dengan agak mudah + dpt install component web dengan mudah tanpa perlu belajar/edit HTML coding dengan banyak, hanya perlu tahu basic HTML (coding website), basic CSS, basic Cascading Style Sheets, dan basic database dah cukup.
Malah, template website, akaun website , dan macam2 lagi dapat dikendalikan dgn agak mudah, tanpa melalui pelbagai prosedur yang "menyakitkan hati" seperti ASP Database, dsb.

contoh laman web CMS ialah laman web UiTM Kelantan, ataupun MPP

P/S : kalau ada penjelasan yang lebih baik lagi, dialu2kan 2k dikemukakan di bahagian ini.

jenab89

avatar
Bagi sape2 yg mmg berminat nk wat laman web xnpa 2k berserabut kepala ataupun belajar bahasa Web, CMS ialah jawapannya.
salah 1 CMS yg popular ialah Joomla!!Joomla!! yg memerlukan sedikit sahaja pengetahuan mengenai PHP, Hypertext Preprocessor, tujuan PHP ialah menyediakan laman web pages lebih dinamik dari HTML bleh wat...

diey0sa


jenab89 wrote:Bagi sape2 yg mmg berminat nk wat laman web xnpa 2k berserabut kepala ataupun belajar bahasa Web, CMS ialah jawapannya.
salah 1 CMS yg popular ialah Joomla!!Joomla!! yg memerlukan sedikit sahaja pengetahuan mengenai PHP, Hypertext Preprocessor, tujuan PHP ialah menyediakan laman web pages lebih dinamik dari HTML bleh wat...

ape yg perlu ade utk wat bnda 2??software??kne ade web??

p/s: ptut la lman web uitm kne hack sbb byk amik lgkah mudah

jenab89

avatar
diey0sa wrote:
jenab89 wrote:Bagi sape2 yg mmg berminat nk wat laman web xnpa 2k berserabut kepala ataupun belajar bahasa Web, CMS ialah jawapannya.
salah 1 CMS yg popular ialah Joomla!!Joomla!! yg memerlukan sedikit sahaja pengetahuan mengenai PHP, Hypertext Preprocessor, tujuan PHP ialah menyediakan laman web pages lebih dinamik dari HTML bleh wat...

ape yg perlu ade utk wat bnda 2??software??kne ade web??

p/s: ptut la lman web uitm kne hack sbb byk amik lgkah mudah

Nk kata software pun xgak, tp file CMS la, free je, dan upload lam server
Keperluan :
phpMYadmin/ mySQL database atau sama wak2 dgnnya
CMS file,
Web Hosting, at least ditahap leh support PHP.

2 je kot.

p/s : Biasala laman web kna hack, sekuat laman web CIA di US, ttp kna hack.

diey0sa


sy mmg bcdang nk bli domain tp bmbang psal security..tu jer..

klo bleh wat web pon, gne jer html mcm lman web IMC..hak3(ugly)

10 tumpang iklan on 3/6/2010, 8:02 pm

arif5303


salam... saya nak tumpang iklan kat sini.. jangan marah ya admin... marah kene jual...

Web Hosting -

RevBytes - http://www.revbytes.com

G-kin

avatar
arif5303 wrote:salam... saya nak tumpang iklan kat sini.. jangan marah ya admin... marah kene jual...

Web Hosting -

RevBytes - http://www.revbytes.com

Wsalam... anda dialu-alukan untuk membuka topik baru kalau nak promote webhosting. sekian terima kasih.


ON TOPIC: Saya ada belajar sikit2 pasal Joomla ni tahun lepas. Susah jugak nak handle.
Dan untuk pengetahuan anda, nama template yang digunakan oleh website UiTM Malaysia dan laman web MPP UiTM adalah Terran Tribune. Sila google sendiri untuk mendapatkan template ni.

jenab89

avatar
G-kin wrote:
arif5303 wrote:salam... saya nak tumpang iklan kat sini.. jangan marah ya admin... marah kene jual...

Web Hosting -

RevBytes - http://www.revbytes.com

Wsalam... anda dialu-alukan untuk membuka topik baru kalau nak promote webhosting. sekian terima kasih.


ON TOPIC: Saya ada belajar sikit2 pasal Joomla ni tahun lepas. Susah jugak nak handle.
Dan untuk pengetahuan anda, nama template yang digunakan oleh website UiTM Malaysia dan laman web MPP UiTM adalah Terran Tribune. Sila google sendiri untuk mendapatkan template ni.

Rasanya ssh nk adjust Front Page template sahaja, sbb kna pandai betul2 dgn CSS dan PHP editing, kna pakai software yg power2 la, seperti Adobe Dreamweaver ,
kalu xnk pening, leh je download template yg dah disedia, tp nk edit template ikut kesukaan ssh ckit, ataupun Download Artister, mmg 1 software nk edit template 2k Joomla, Mambo , Wordpress, mmg xfree, tp ada yang dah hack,

Mengenai webhosting, ada je yg free, tp nk lagi murah, beli domain name je....

diey0sa


jenab89 wrote:
G-kin wrote:
arif5303 wrote:salam... saya nak tumpang iklan kat sini.. jangan marah ya admin... marah kene jual...

Web Hosting -

RevBytes - http://www.revbytes.com

Wsalam... anda dialu-alukan untuk membuka topik baru kalau nak promote webhosting. sekian terima kasih.


ON TOPIC: Saya ada belajar sikit2 pasal Joomla ni tahun lepas. Susah jugak nak handle.
Dan untuk pengetahuan anda, nama template yang digunakan oleh website UiTM Malaysia dan laman web MPP UiTM adalah Terran Tribune. Sila google sendiri untuk mendapatkan template ni.

Rasanya ssh nk adjust Front Page template sahaja, sbb kna pandai betul2 dgn CSS dan PHP editing, kna pakai software yg power2 la, seperti Adobe Dreamweaver ,
kalu xnk pening, leh je download template yg dah disedia, tp nk edit template ikut kesukaan ssh ckit, ataupun Download Artister, mmg 1 software nk edit template 2k Joomla, Mambo , Wordpress, mmg xfree, tp ada yang dah hack,

Mengenai webhosting, ada je yg free, tp nk lagi murah, beli domain name je....

sy blum bsedia utk kembali ke windows Sad

jenab89

avatar
diey0sa wrote:
jenab89 wrote:
G-kin wrote:
arif5303 wrote:salam... saya nak tumpang iklan kat sini.. jangan marah ya admin... marah kene jual...

Web Hosting -

RevBytes - http://www.revbytes.com

Wsalam... anda dialu-alukan untuk membuka topik baru kalau nak promote webhosting. sekian terima kasih.


ON TOPIC: Saya ada belajar sikit2 pasal Joomla ni tahun lepas. Susah jugak nak handle.
Dan untuk pengetahuan anda, nama template yang digunakan oleh website UiTM Malaysia dan laman web MPP UiTM adalah Terran Tribune. Sila google sendiri untuk mendapatkan template ni.

Rasanya ssh nk adjust Front Page template sahaja, sbb kna pandai betul2 dgn CSS dan PHP editing, kna pakai software yg power2 la, seperti Adobe Dreamweaver ,
kalu xnk pening, leh je download template yg dah disedia, tp nk edit template ikut kesukaan ssh ckit, ataupun Download Artister, mmg 1 software nk edit template 2k Joomla, Mambo , Wordpress, mmg xfree, tp ada yang dah hack,

Mengenai webhosting, ada je yg free, tp nk lagi murah, beli domain name je....

sy blum bsedia utk kembali ke windows Sad
Ye la, tau la ko expert linux, I org biasa je,
Best pasal linux, manyak program2 hack leh apply....

diey0sa


Ye la, tau la ko expert linux, I org biasa je,
Best pasal linux, manyak program2 hack leh apply....

sori2..sy xmahir psal linux tapi minat utk blaja n sdang blaja nk gne linux..
sy bkan brmatlmat/gne linux utk hacking..mmg linux byk bleh tlg kita utk wat gitu tp xder matlamat hack tanpa alsan.(kcuali utk tmbah ilmu sy psal komp).

plg pntg sbb linux xder btsan..sy amalkan slh satu prinsip hacker = xmau dibatasi oleh ape2
sape2 yg wat gitu, mreka pon diaggap hacker juga..
cntoh nk software yg unlimited use/full support

all for learning purpose. not learn how to hack but hack is to learn..
p/s: sje nk ngarut mlm2

jenab89

avatar
diey0sa wrote:
Ye la, tau la ko expert linux, I org biasa je,
Best pasal linux, manyak program2 hack leh apply....

sori2..sy xmahir psal linux tapi minat utk blaja n sdang blaja nk gne linux..
sy bkan brmatlmat/gne linux utk hacking..mmg linux byk bleh tlg kita utk wat gitu tp xder matlamat hack tanpa alsan.(kcuali utk tmbah ilmu sy psal komp).

plg pntg sbb linux xder btsan..sy amalkan slh satu prinsip hacker = xmau dibatasi oleh ape2
sape2 yg wat gitu, mreka pon diaggap hacker juga..
cntoh nk software yg unlimited use/full support

all for learning purpose. not learn how to hack but hack is to learn..
p/s: sje nk ngarut mlm2

Stakat nie, selain windows, sy pernah gne Apple Mac OS, Suse 10.5, Ubuntu...
malaz nk gne selain dari windows , memandangkan hardware plak xsupport linux, hanya wat lam virtual drive je, sbagai tmpat "testing"

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum