IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

speedUpPCPerfomance - Disabling the file acces timesstamp

Masa browse file, korang rase makin laju tak?

0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]
Total Votes : 0

Go down  Message [Page 1 of 1]

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
[Intro Start:]
Setiap kali kita membuka file atau program, sistem sentiasa menyimpan maklumat tertentu tentang file yang kita bukak. Maklumat tu adalah masa dan tarikh bila file itu dibukak. Benda ni bole pakai kalau kita nak tau bila masa file itu dibuka buat kali terakhir.
Untuk mereka yang mempunyai banyak (beribu-ribu) file dan folder, disable kan benda ni lebih nampak kesan peningkatan performance PC jika nak dibandingkan dengan sistem yang ada file dan folder yang sedikit. Microsoft kata, paling cikai pun kalau ade 70,000 folders (banyak tuh..!) baru benda ni nampak efek dari segi peningkatan performance.
Tapi apa salahnya kalau kita nk buat, bole jer.. Silakan.
[:Intro End]

Proses nak disabling function ni mudah je. Kita kena edit sikit kat System Registry. Berikut cara-caranya:
1. Open Run. Taip regedit.
2. Kat Registry Editor tu masuk file system berikut:
HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control > FileSystem.
3. Cari entry bernama NtfsDisableLastAccessUpdate. Kalau takde create la baru.
Right-Click > New > DWORD Value > Masukkan NtfsDisableLastAccessUpdate untuk nama.
4. Modify DWORD value. Taip 1 dalam kotak untuk disable-kan last access update.
5. Click OK dan restart computer. Siap!

Nanti korang akan rasa bila browse file dengan lebih lancar (kalau banyak folder). Saya tak jamin kalau buat ni, browsing file still slow. Something wrong somewhere tuh..
Kalau ada apa-apa yang terjadi, enable-kan balik dengan menukar value DWORD NtfsDisableLastAccessUpdate kepada 0, ataupun delete entry ini.
Ok chow.. [to be cont.]


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
laju2.....mmg laju...

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
nottietouille wrote:laju2.....mmg laju...
Laju ke? Sebenarnya ni tutorial tipu jer...


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum