IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

speedUpPCPerformance - Disabling the stupid system boot screen

Go down  Message [Page 1 of 1]

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
Assalamualaikum Warahmatullahi Taa'la Wabarakatuh

Nottietouille ada menceritakan camne korang nk speed up startup Windows kan? Try usha kat
http://imcomputer.forumotion.net/pengaturcaraan-komputer-f26/buka-windows-dlm-10-saat-t50.htm

Untuk itu, saya tambahkan lagi performance utk korang cepatkan lagi startup process.


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
[Intro Start:]
Resipi seterusnya; kasi cepat lu punya startup.
So, korang enjoy ke tengok logo Windows XP, bawahnya ade bar biru gerak-gerak? Tak bosan ke dah hari-hari tengok dari mula beli PC sampai sekarang. Huhu.. Ade sesetengah orang, tukar gambar boot screen ni. Tapi bagi sesiapa yang mengutamakan performance than appearance, so kat sini saya nak citer camne nk disable kan boot screen yang bosan nih, plus dapat skit up performance.
Prinsipnya simple je, computer ambik masa lebih untuk loading. Jika sebahagian daripada masa itu untuk loading boot screen, kan dah membazir masa kat situ. Kalau buang boot screen ni, tak payah la computer ni susah-susah nak load boot screen yang tiada sebarang faedah tu (trademark Microsoft jer)
Orite..!!
[:Intro End]

Caranya, kita kena bukak file bernama boot.ini ini (bape banyak ini daa..) kat system partition (biasanya kat C:\ la kan? xkn kat Z:\ plak). Step seterunya kita kena edit skit file ni. Isi dalam file ni secara default-nya tertulis macam ni:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect


Okay, sekarang jangan korang gatal-gatal tangan nak edit benda ni. Tak pasal-pasal Windows tak bole start plak kang. Ikut arahan selanjutnya baik-baik.


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
Apa yang korang perlu buat, just tambah command ni saje:

/noguiboot

Letakkan di baris bawah hujung sekali sebelah /fastdetect. Bukan buat baris baru tau.
Timeout plak, kita set 0. Ni adalah masa, jika kita menggunakan lebih dari satu Operating System, maka Windows akan beri masa ini untuk user buat selection dengan Operating System yang lain. Kalau korang just guna satu operating system (OS) je, disable-kan feature ni, so Windows takkan tunggu-tunggu lagi untuk boot. Windows akan load terus benda-benda lain yang lebih berfaedah. Hahaha...

timeout=0

Okay, smua dah setel, kena la Save. Hasilnya nanti akan jadi macam ni:

[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /noguiboot


Berkemungkinan, boot.ini korang tak sama dengan yang ini (ni saya punya). Tapi step sama jer, tak perlu ubah yang lain. Just tambah command yang saya suruh tadi.

/noguiboot
&
timeout=0

Nikmati kadar masa yang lebih rendah!! lol!
Ok chow.. [to be cont.]


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
nice tutor

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
nottietouille wrote:nice tutor
Tenkiu...


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
Crystal wrote:
nottietouille wrote:nice tutor
Tenkiu...


keep going on tutorial

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
nottietouille wrote:keep going on tutorial
Nk bersara...... Sad


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

jenab89

avatar
Ala...... susah 2h,

Paling senang:

1.) Pi ke Start Menu dan pilih Run.
2.) Taip MSconfig
3.) Pegi menu BOOT.INI.
4.) Tekan /NOGUIBOOT
5.) Settle, dan jgn pinda ape2 lg, nanti rosak nk bukak windows.

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum