IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

Vaksin H1N1 minggu ini (WOW!! ada gelombang kedua yg lagi bahaya)

Go down  Message [Page 1 of 1]

sitoplasmat

sitoplasmat
KUALA LUMPUR - Agihan pertama sebanyak 78,000 vaksin selesema babi atau H1N1 yang dikeluarkan oleh syarikat farmaseutikal dari Britain, GlaxoSmithKline (GSK) dijadual tiba minggu ini.

Ia sebahagian daripada 200,000 vaksin H1N1 yang telah ditempah dengan kos RM14 juta untuk kegunaan petugas barisan hadapan seperti doktor, jururawat serta anggota pasukan keselamatan.

Vaksin itu juga akan disuntik kepada kumpulan yang berisiko tinggi seperti ibu mengandung dan kanak-kanak.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, walaupun tahap penularan wabak itu terkawal, vaksin tersebut tetap penting berikutan pengisytiharan tahap kecemasan wabak di Amerika Syarikat (AS).

"Baki vaksin yang dipesan itu dijangka tiba awal Januari tahun depan,'' katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar Penyakit Gastrointestinal dan Hati di Hospital Selayang di sini semalam.

Katanya, vaksin itu perlu disuntik satu dos sahaja sebagai langkah pencegahan dijangkiti H1N1.

Selain produk GSK itu, kementerian berkenaan juga dalam proses membuat tempahan peringkat kedua dengan mengkaji sumber daripada pengeluar lain bagi mendapatkan harga dan kualiti terbaik.

Antara sumber vaksin H1N1 yang dikaji ialah keluaran syarikat farmaseutikal dari China dan Taiwan.

Walaupun penularan wabak itu semakin perlahan, Tiong Lai mengingatkan bahawa risiko gelombang kedua H1N1 akhir tahun ini tetap tinggi.

Menurut beliau, pihak berkuasa bimbang musim tengkujuh yang biasanya berlaku pada hujung tahun mendorong wabak tersebut merebak semula pada kadar lebih cepat.

"Kita perlu bersedia untuk menghadapi wabak pusingan kedua yang mungkin lebih berbahaya,'' tegasnya.

Beliau sebelum ini dilaporkan berkata, jika gelombang kedua berlaku, virus itu boleh merebak dengan cepat seperti wabak Spanish flu pada 1918 yang telah mengorbankan berjuta mangsa.

Tiong Lai berkata, bilangan pesakit H1N1 yang masih dirawat di hospital seluruh negara berkurangan manakala angka korban kekal 77 orang.

Wabak itu meragut korban pertama di Malaysia pada Julai lalu.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum