IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

Apa itu OS formatting

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Apa itu OS formatting on 3/26/2009, 8:59 pm

nottietouille

avatar
assalamualaikum semua..

Tutorial hari ini berkenaan dengan OS(operating system) formatting.

Di sini saya ingin kongsikan apa yg di pelajari berkenaan dengan format OS ini.... so harap dapatlah di kongsikan bersama rakan2 seperjuangan serta rakan2 baru yg baru menceburi bidang IT ini.

Ramai di antara kita yg selalu suka memformatkan OS mereka apabila di jangkiti virus,yg mana tidak dapat kita musnahkan itu. Di bawah ini saya kemuka kan beberapa persoaalan serta jawapan yg mana mungkin diantara kita semua akan terfikir apa itu OS formatting.

-----------------------------------------------------

Question And Answer


Question: Apa itu OS(Operation System) Formatting?

Answer: Menginstall sesuatu file system kedalam hardisc yg baru di beli atau menaiktarafkan sesuatu file system serta menurun tarafkan sesuatu file system.


Question: Bila perlu kita memformat OS tersebut?

Answer: Sekiranya kita hendak menaiktarafkan sesuatu OS ataupon menurun tarafkan sesuatu OS ataupon di serangi oleh trojan ataupon system boots sesuatu OS tidak berfungsi dengan betul.
etc: hang, BSOD, tak boleh loading boots..


Question: Jika komputer di jangkiti virus, perlukah kita memformat OS tersebut?

Answer: Tidak sama sekali. kerana Virus bukannya trojan.Virus hanya menduplicate sesuatu file. menjadikan sesebuah komputer menjadi semakin berat dan sbagainya.


Question: Bagaimanakah hendak menyelesaikan permasaalahan yg berkaitan dengan Virus tersebut?

Answer: Caranya dengan menghapuskan Virus tersebut terlebih dahulu dan kemudian gunakan system sfc /scannow bagi membaikpulihkan system file yg di jangkiti oleh virus tersebut.anda tidak perlu memformatkan OS anda.


Question: Bagaimana pula jika komputer di jangkiti oleh trojan? perlukah kita memformatkan OS tersebut?

Answer: Jika komputer anda di jangkiti Trojan, anda mempunya 2 cara utk membuangnya shj.

Cara 1: Dengan membuangnya melalui system Registry dan membaik pulihkan kembali system registry tersebut.

Cara 2: Dengan menggunakan system Low Level Format (LLF).


Question: Kenapa perlu menggunakan LLF utk menghilangkan jangkitan Trojan. Tidak bolehkah menggunakan system format biasa?

Answer: Kerana System windows dari Windows Me keatas mempunyai Image yg di tinggalkan di atas permukaan hardisc jika anda menggunakan OS formatting shj. Ini akan menyebabkan Trojan itu masih boleh berfungsi kembali lagi .




------------------------------------------------------------

serba ringkas persoaalan tentang format komputer.


Sinopsis

- kenapa anda suke membazirkan masa, duit dengan memformat komputer yg di jangkiti oleh virus?

- Dengan menggunakan system sfc /scannow anda tidak perlu fikir tentang mendapatkan driver atau mana2 program.

- Apa yang anda perlukan hanyalah CD Installer windows shj.

- Anda tidak lagi perlu utk menyusahkan diri dan merugikan masa anda dengan membackup segala data2 anda serta mencari driver2 utk sesebuah komputer tersebut.

-------------------------------------------------

END OF Tutorial..

2 Re: Apa itu OS formatting on 3/27/2009, 12:34 pm

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
Apa yang awak mengarut? system sfc /scannow tu ape?


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

3 Re: Apa itu OS formatting on 3/28/2009, 9:16 pm

nottietouille

avatar
system sfc/scannow tu adalah satu system dimana korang x perlu lagi bersusah pyh utk format balik laptop korang yg dijankiti virus

4 Re: Apa itu OS formatting on 3/31/2009, 11:57 am

mrs.diaz

avatar
nk buat cmner? step by step ler...

5 Re: Apa itu OS formatting on 4/15/2009, 6:08 pm

zer0nymous

avatar
null



Last edited by zer0nymous on 8/31/2009, 1:32 am; edited 1 time in total

6 utk keselamatan on 2/3/2010, 4:27 am

crack_serial21p

avatar
guna dua antivirus...

eg:bile gune stu antivirus xcukup untuk jaga pc or laptop korg walupun antivirus 2 berbayar

bile gune kapersky security 2010 or avira premium security suite hnaya scan virus yg besar2 jew..klu anak2 worms dy x scan or detect pun..bile kite msukkan pendrive worms sentiasa ader dkt autorun.inf...mmg r kite scan xde tpi sebenarnye ianya virus worms....so klu nk selamt ko gune usb security..bile msuk je pendrive dy trus scan...

kapersky ramai org ckp tidow,xbuat keje tpi sebenarnye salah. ..

cara setting kapersky:

7 Re: Apa itu OS formatting on 2/3/2010, 3:54 pm

enigma

avatar
crack_serial21p wrote:guna dua antivirus...

eg:bile gune stu antivirus xcukup untuk jaga pc or laptop korg walupun antivirus 2 berbayar

bile gune kapersky security 2010 or avira premium security suite hnaya scan virus yg besar2 jew..klu anak2 worms dy x scan or detect pun..bile kite msukkan pendrive worms sentiasa ader dkt autorun.inf...mmg r kite scan xde tpi sebenarnye ianya virus worms....so klu nk selamt ko gune usb security..bile msuk je pendrive dy trus scan...

kapersky ramai org ckp tidow,xbuat keje tpi sebenarnye salah. ..

cara setting kapersky:

?????

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum