IMC Forum

Help Line : 09-9766455 FAX : 09-9766496


You are not connected. Please login or register

speedUpPCPerfomance - Reducing menu delay

Jadi tak korang buat?

0% 0% [ 0 ]
100% 100% [ 1 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]
Total Votes : 1

Go down  Message [Page 1 of 1]

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
[Intro Start:]
Bila kita hover-kan pointer mouse kat menu dalam Start Menu, kita perlu tunggu beberapa ketika untuk tunggu sub-menu keluar. Betul tak? Try sekarang.
Ok, secara default-nya sistem set benda ni untuk tempoh masa 400 milliseconds sebelum sub-menu tubik (kecek klate). Haha.. Lambat tau, buat kepada sesiapa yang gilakan kepantasan dalam performance PC.
Bahan-bahan yang kita akan guna ialah Registry Editor. Kita kasi hack benda nih for more perfomance. Nanti tak payah tunggu (400 milliseconds) untuk buka sub-menu kat Start Menu.
The best value, bergantung kepada setiap individu. Hover mouse, tubik lalu ko? Nak lambat skit ke. Hehe.. Bole test-test la benda ni. Bergantung jugak kepada PC korang, kalau PC lambat, tak bole setting benda ni terlampau laju, hang plak kang. Kalau PC korang laju, tu takpe.
Sebelum buat, cuba try dulu kat Start Menu korang yang sekarang untuk lihat perbezaannya nanti. Sebelum dan selepas. Hehehe..
[:Intro End]

Proses nak lajukan menu delay ni senang jugak. Kita kena edit sikit kat System Registry. Berikut cara-caranya:
1. Open Run. Taip regedit.
2. Kat Registry Editor tu masuk file system berikut:
HKEY_CURRENT_USER > Control Panel > Desktop.
3. Cari entry bernama MenuShowDelay.
4. Modify. Taip jumlah masa dalam milliseconds, 0 paling laju. Jangan letak negatif plak! (default 400).
5. Click OK dan restart computer. Siap!

Nanti korang akan rasa bila hover menu kat Start Menu dengan lebih lancar. Kalau ada apa-apa yang terjadi, tukar balik value kepada dafault (400).
Ok chow.. [to be cont.]


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

nottietouille

avatar
jadik ke crys???
same je..

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
nottietouille wrote:jadik ke crys???
same je..
Ko restart x? Aku buat, kne restart dlu..
Klu x jadi, PC ko tu prob. Kne beli baru..


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

zer0nymous

avatar
null



Last edited by zer0nymous on 8/31/2009, 1:48 am; edited 1 time in total

Crystal

avatar
Moderator
Moderator
zer0nymous wrote:scra default nya,bnde ni xplo setting.

aq 70% yakin yg sett ni akn wat korg sume restore blik..hu3.^^
Aku tergolong dalam 30% tu..


_________________

Demi semua yang aKu jalani bersamaMu
Ku
ingin kaMu jadi milikKu
Ku
ingin kaMu disampingKu
kerana...

I U
______________________________________________________
Information is Shareable; Information Sharing is Caring; Caring is Loving

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum